Prane, vad är det för sajt?
Det är min hemsnickrade webbplats med allehanda egna alster som jag hoppas kan roa en och annan. 
Och varför namnet prane? Jo, därför att jag heter så. Säg Per Arne fort så får du se ... ;-)
Per Arne Ivarsson
1 maj 2002
Kompatibilitet
Prane fungerar och visas korrekt i åtminstone Windowsförsedda PC-datorer med webbläsarna Internet Explorer version 5 eller senare och FireFox version 1.5 eller senare.
Fotofotnot om bildskärmsupplösning
Om du har mindre bildskärmsupplösning än 1024x768 så behövs helskärmsläge för att alla foton ska kunna avnjutas i hela sin höjd. Helskärmsläge aktiveras enklast med F11-tangenten, och återställes med samma tangent.
Observera att bildskärmsupplösning tyvärr kallas för "skrivbordsstorlek" i Windows (trots att bildskärmsupplösningen inte har ett dugg med "skrivbordets" storlek att göra)!
JavaScript – ja, tack
Bilderna som kan klickas fram på 'Skriverier' och 'Länkar' samt mejllänkarna till prane kräver JavaScript. De kommer alltså inte att kunna visas om JavaScript är helt avstängt i din webbläsare, eller om du använder program som urskiljningslöst blockerar alla popup-fönster, alltså även fönster du själv väljer att klicka upp(!).
Mac – nej, tack
I alla fall tycks Mac-datorer säga "nej, tack" till prane. De ignorerar det mesta av pranes layout och teckensnitt, trots att jag bl.a. angivit ett speciellt Mac-teckensnitt i formatmallen. Jag kämpade på ett tag för att få rätsida på detta men tvingades ge upp inför "Mackarnas" egensinnighet (och min okunskap).
Om du känner till något sätt att koda layout så att den visas rätt i både PC och Mac, så tar jag tacksamt emot hjälp via mejl.
Copyright
Copyright © Per Arne Ivarsson
Innehållet på prane är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Kontakta därför prane om du vill använda något av dess innehåll till mer än enskilt eget bruk.
Copyright © Någon annan
Skriverier: Illustrationen till "Stockholms populäraste friluftsteater", upphovsman och copyright: Alf Jansson.
Musik: Låten "Thank You", upphovsman, förlagsrätt och copyright: Eli Helland.
Sorry ...
... diss iss ä svensk sajt, änd the langvitch in Sverige iss svenska. Batt aj känn imädjin thät if jo retörn 10 jers fråmm nauv, it iss inglish her to. It iss defenitly pojnting ätt thätt dajrektion.
Uppdateringar
29 dec 2019
Go'a Sessy: Till minne av Sessy ...
20 okt 2012
Go'a Sessy: Kompletterat bilderna på Sessy med en liten berättelse om henne.
18 okt 2012
Gästboken: Ny gästbok.
Den tidigare gästbokens "motor" hyrde jag av Erimax, men de har tyvärr slagit igen butiken nu. Nya "gästboksmotorn" kommer från GästbokDelux. Förhoppningsvis kommer den funka lika bra som Erimax har gjort.
Tyvärr gick det inte att baka in de tidigare gästboksinläggen i nya gästboken, men det finns en länk till dem för den som vill se vad som tidigare skrivits i gästboken.
7 mars 2012
Go'a Sessy: Ny sida med foton på min katt Sessy.
2 nov 2009
Startsidan: Omgjord igen. Nu tar den betydligt mindre plats på höjden och har en renare layout.
Vänstermenyn: Lagt in en länkad logo överst.
21 mars 2007
Startsidan: Helt omgjord. Den lilla vänstra menyn borttagen och ersatt med en stor meny med klickbara "tumnaglar" och lite info om varje sida. Logon omgjord för att passa bättre i sitt nya sammanhang.
28 feb 2007
Hela sajten: Koden omgjord och layouten förändrad.
Koden: Omgjord från grunden så att den tolkas exakt likadant av webbläsarna FireFox och Internet Explorer (puh!).
Layouten: Renare, kort och gott. Exempelvis har högermenyn försvunnit. Den fanns huvudsakligen till för bildsidornas skull, med möjligheten att klicka fram en bild i taget, vilket var användbart när de flesta internet-anslutningar var så långsamma att det kunde vara irriterande segt att öppna sidor med många bilder. Men numera, när även de långsammaste anslutningarna är förhållandevis snabba, känns enbildsmöjligheten onödig.
I samma veva har jag tagit bort sidan med datoranvändningstips. Skälet är att tipsen är för krävande att hålla korrekt uppdaterade i det allt bredare utbudet av operativsystem, webbläsare och bildskärmstyper. Dessutom visade besöksstatistiken att sidan knappast kunde kallas populär. Inte mödan värd alltså.
Layoutmässigt har en hel del annat också skett, men de förändringarna får tala för sig själva, och förhoppningsvis tycker fler än jag att de är till det bättre.
26 okt 2006
Mejllänkarna till prane: Mejllänkarna går nu via ett popup-fönster. Detta för att försvåra för "robotar" som söker efter mejladresser att skicka spam till. Samtidigt är adressen ändrad.
Sidor som behövde det: Anpassat koden så att nästan allt innehåll på prane nu visas korrekt även i webbläsaren FireFox. De få anpassningar som återstår ska jag fixa så fort jag klurat ut hur man gör ...
14 maj 2006
Skriverier: "Draken Del 1".
Samtidigt provar jag en ny layout i Draken. Tanken är att göra texten bekvämare att läsa. Därför har Draken bland annat kortare textrader och längre avstånd mellan raderna och styckena samt ganska mycket luft runt texten.
15 jan 2006
Skriverier: "En underbar båtsemester". En uppsats jag skrev under skolåren som en hyllning till min pappa.
7 jan 2006
Stockholm 1968 - Vyer & miljöer: En bild på Södra Station med omnejd.
14 april 2005
Go'a Misse: Till minne av Misse ...
4 mars 2005
Stockholm 1968: Tre bilder, en i varje kategori.
Hela sajten: Några layout- och funktionsändringar samt en hel del ändringar i metadata för att förhoppningsvis förbättra möjligheten att prane hittas av sökmotorer när det gäller Stockholmsbilder.
3 aug 2004
Stockholm 1968 - Vyer & miljöer: Tre bilder på Södergatan.
Stockholm 1968 - Gatuliv: En bild på en husrivning.
Åh, himmel! och Stockholm 1968: Lagt in bildtexter på sidor med alla bilder samtidigt. (Tidigare fanns endast "pop up-text" om man förde muspekaren över bilderna.)
Högermenyer: Länk till respektive huvudsida.
27 april 2004
Hela sajten: Ändrad layout här och där. Bland annat har jag tagit bort den tunna gröna ramen i över- och underkant (en helig ko är därmed slaktad för att få en renare layout och större plats för sidinnehåll), samt breddat de flesta tabeller som har textinnehåll, t.ex. tabellerna här i 'Om prane'.
17 april 2004
Go'a Misse: Tre nytagna foton.
9 april 2004
Gråa bakgrundsbilden: Följer nu med sidinnehållet när man scrollar sidan uppåt och nedåt. (Låg tidigare kvar fixerad vid scrollning, vilket jag tycker var "roligare", men det blev tyvärr också irriterande ryckigt vid scrollning i Internet Explorer.)
Gästboken: Muspekaren blir nu, som sig bör, en pekande hand när den förs över 'Lägg in i gästboken-knappen', istället för att förbli en intetsägande pil.
5 april 2004
Gästbok: Äntligen - en gästbok på prane. Skriv så det ryker!
30 mars 2004
Alla sidor med textinnehåll fått ny layout.
Tips: Vissa tips kompletterade för att kunna gälla mer generellt.
Snygga tjejer: 25 benämningar på tjejer i form av en silhuett­bild. (Bäva månde en och annan gravallvarlig feminist?)
GIF-bilder: Så gott som alla GIF-bilder kraftigt bantade i filstorlek, för att sidor med dessa bilder ska laddas snabbare.
13 feb 2004
Samtliga bildlänkar fått gul ram som hovringseffekt (det som händer när muspekaren pekar på en bildlänk).
Högermenyer med bildlänkar: Tagit bort understrykning från hovringseffekten på de enstaka textlänkarna i dessa menyer. (Jag kom på ett sätt att göra detta på utan att få bieffekten i IE6 som jag skakade på huvudet åt 9 feb.)
Hovringseffekten på diverse andra ställen också ändrad för att bli tydligare.
9 feb 2004
Stockholm 1968-kategorierna: Kan nu väljas direkt från hela prane.
Vänster- och högermenyer: Tagit bort understrykning från hovringseffekten (det som händer när muspekaren pekar på en textlänk). Dock inte borttaget från textlänkar i högermenyer med bildlänkar p.g.a. en märklig bieffekt i Internet Explorer v.6 som jag inte orkat göra annat än skaka på huvudet åt...
7 feb 2004
Stockholm 1968: Uppdelad i kategorierna Vyer & miljöer, Gatuliv och T-banan.
Stockholm 1968 Vyer: Fyra bilder.
27 jan 2004
Stockholm 1968: Tre bilder från tunnelbanan.
21 sept 2003
Hela sajten: Formulerat om viss text för att göra den tydligare, och tagit bort en del textinnehåll som kändes överflödigt, bl.a. påpekandet om risk för biljud vid uppspelning av mp3-musik i vissa versioner av Windows Mediaspelare p.g.a. att det tycks vara mycket ovanligt. Fler ändringar i meta-data mm för att ytterligare förbättra chanserna hos söktjänster. (Ändringarna den 3 sept gav resultat, och blodad tand...)
3 sept 2003
Hela sajten: Ändringar / kompletteringar i meta-data och viss annan text för att öka chanserna till högre rang hos söktjänster.
12 juli 2003
Glupska truten: Två bilder tagna i regnväder. De första bilderna på truten tagna med digitalkamera (Canon G2).
30 juni 2003
Åh, himmel: Bild på sommarnattshimmel.
4 feb 2003
Stockholm 1968: Två bilder.
29 jan 2003
Startsidan: Direktlänk till 'Kompatibilitet' (för Mac-info).
10 jan 2003
Stockholm 1968: Ny avdelning med Stockholmsfotografier från 1968. Första omgången är 13 svartvita bilder.
Åh, himmel: Bild på ljus-pelare över Stockholm en vargavinter-kall januarinatt 2003, med länk till sida där ljusfenomenet förklaras. (Tack Tony för att du ringde och talade om vad som hände på natthimlen, och tack Mats, som tipsade om den utmärkta sidan där ljusfenomenet förklaras.)
Startsidan: "Programförklaring" i prane-logon. Uppdaterat-datum flyttat till högermenyn och fått direktlänk hit till 'Senaste nytt'
Om prane: Anmärkning om att prane inte visas rätt i Mac-datorer. Högermenyns länkar kompletterade. Textinnehåll och layout putsat.
Samtliga avdelningar: Aktiverat aktuell länk i huvudmenyn (vänstra menyn), vilket gör att man nu kan man återgå till varje avdelnings startsida/startläge genom att klicka på den aktuella länken i huvudmenyn.
Diverse sidor: Vissa ändringar av textinnehåll m.m.
12 dec 2002
Musik: Låten 'Var är lussebullarna?'. Påpekande om risk för biljud vid uppspelning av mp3-musik i Windows Mediaspelare.
22 okt 2002
Tips: 'Ge mer plats för webbsidor'.
18 okt 2002
Åh, himmel: Bild på skyfall.
10 okt 2002
Åh, himmel: Ny avdelning på prane där det ska bli bilder på himlen i några av dess många olika skepnader. Första bilden är på norrsken (över Stockholm!).
22 aug 2002
Go'a Misse: Tre nytagna bilder på Misse – de första bilderna på prane som tagits med digitalkamera (Canon G2).
22 maj 2002
Sidor med fotografier omkodade så att fotografierna nu visas vertikalt centrerade även i Netscape Navigator version 6.
18 maj 2002
Hela sajten omkodad layoutmässigt så att den nu ser betydligt bättre ut i Netscape Navigator från version 4.5 och uppåt. (Omkodningen påverkar inte visningen i Internet Explorer, där prane alltså visas lika bra som tidigare.)
12 maj 2002
Musik: Låten 'Men inte vågat gå'. Länk till WinAmp. Layoutputsning.
1 maj 2002
Första versionen av prane publiceras på webben. Innehållet är måttligt, men det kommer att fyllas på undan för undan, och meddelas här i 'Senaste nytt'.
 www.prane.nu